De nachtmerrie van elke ouder van een kind met meervoudige beperkingen: Corona in ALEH Negev

De nachtmerrie van elke ouder van een kind met meervoudige beperkingen: Corona in ALEH Negev

Een verpleegster, werkzaam bij het zorgdorp ALEH Negev Nahalat-Eran is positief getest op Corona. 42 bewoners zijn in Quarantaine geplaatst. Een moeder van een bewoner: “Ik bid tot de Eeuwige dat mijn dochter niet besmet is”.

De nachtmerrie van elke ouder van een kind met beperkingen wordt verwezenlijkt: het Corona virus is vastgesteld bij een verpleegster die werkzaam is bij het zorgdorp ALEH Negev Nahalat-Eran. ALEH Negev huisvest ca. 150 bewoners met ernstig meervoudige beperkingen, zowel fysieke als cognitieve beperkingen, naast de complexe medische condities waar veel van de bewoners ook aan lijden. In navolging van de positieve test, zijn 42 bewoners in quarantaine geplaatst, alsmede een aantal medewerkers die in de nabijheid van de besmette verpleegster hebben gewerkt. De grote angst momenteel is dat er meerdere besmettingen onder de bewoners zullen worden vastgesteld, mensen die toch al een risicogroep vormen om ernstige ziekten te ontwikkelen, vanwege het ontbreken van een sterk immuunsysteem en complexe medische condities.

“De soldaten van het ‘Home Front Command’ van de IDF zijn vanochtend (woensdag 25 maart) aangekomen en hebben de twee woonverblijven waar de besmette verpleegster heeft gewerkt ontsmet” vertelde Stav Herling van ALEH Negev vanochtend. “In de loop van de dag zijn teams van Magen David Adom gekomen om de bewoners te testen, we hopen in de loop van de week uitsluitsel te krijgen. Als er bewoners positief testen, zijn we genoodzaakt ze op te laten nemen in special Corona ziekenhuizen.”

“Momenteel weten we dat er 5 medewerkers in dezelfde shift waren die in contact zijn geweest met de verpleegster die positief is getest” verteld Herling. “We gaan ervan uit dat er staffleden rondlopen die ook besmet zijn maar (nog) geen verschijnselen vertonen.”

De bewoners verblijven momenteel in quarantaine in de huizen die ontsmet zijn. “Ze wonen samen met stafleden die we hebben verzocht om met hen (2 weken) in quarantaine te gaan” verteld Herling. “Natuurlijk verplichten we de stafleden niet om 2 weken in quarantaine te gaan met de bewoners, maar gelukkig is er veel bereidwilligheid.”

Herling verteld verder over de enorme angst dat het hele dorp besmet zal raken. “We begrijpen dat dit een kwestie van tijd is en zijn bang dat het ook andere woonverblijven in het dorp kan bereiken, dat er opeens nog een staflid positief getest wordt en we nog meer woonverblijven in quarantaine zullen moeten plaatsen”.

Herling geeft aan dat het heel moeilijk is om de (cognitief ernstig beperkte) bewoners de situatie waarin we zijn beland uit te leggen. “De bewoners kunnen niet praten en begrijpen de situatie niet, we hebben ze middels ‘mediation’ technieken een en ander proberen uit te leggen, we hebben ze foto’s van soldaten laten zien en ze uitgelegd dat deze komen helpen met maskers op en het dorp en de huizen in zullen gaan en dat er ook mensen van Magen David Adom komen om een test bij ze af te nemen.”

Gezien de ontwikkelingen heeft ALEH Negev de ouders opgeroepen om wie de mogelijkheid heeft zijn of haar kind mee naar huis te nemen dit ook te doen. Ouders die dit kunnen worden begeleid en krijgen pakketten met luiers, medicatie en uitrusting voor minstens twee weken mee. Tijdens het thuisverblijf zal de professionele staf de ouders constant bijstaan met hulp, informatie en ondersteuning.

Didi Almog: we hopen deze crisis succesvol door te maken

ALEH Negev, welke zich in de Merchavim Regional Council bevindt in het noorden van de Negev woestijn, is in feite een instelling voor baby’s, kinderen, jongvolwassenen en volwassenen met ernstige meervoudige handicaps en complexe medische condities. Het dorp is vernoemd naar Eran Almog z”l, de zoon van Didi en Doron Almog. Eran was de eerste bewoner van ALEH Negev, welke een onderdeel is van de ALEH organisatie met 4 afdelingen in Israël: in Jeruzalem, Gedera, Bnei Berak en de Negev.

Didi Almog, de moeder van Eran z”l en bestuurslid, vertelde vandaag aan “Shavim”: “We zorgen voor alle bewoners en stafleden, we voeren de tests uit en hopen dat we deze crisis op een succesvolle manier zullen doorstaan.”

Het is verder belangrijk om te vermelden dat Doron Almog, voorzitter van ALEH Negev, voor de dramatische ontwikkeling bij ALEH Negev, erop aan heeft gedrongen bij de Minister van Defensie om het IDF en de Home Front Command in te zetten bij alle instellingen die kwetsbare mensen huisvesten, zowel instellingen zoals ALEH Negev als bejaardentehuizen in Israël. Een dag later is het verzoek goedgekeurd en wordt de IDF voorbereidt om ingezet te worden voor dergelijke missies in heel Israël.

Bron: https://shavvim.co.il/