Nooit te oud om te leren

Nooit te oud om te leren

Circa 30 van de bewoners van ALEH Bnei Brak zijn ouder dan 21, de leeftijd waarop ze niet langer recht hebben op overheidsfinanciering binnen het educatieve kader. Een aantal jaren geleden moest er worden nagedacht over een oplossing voor deze groep die zou passen bij de specifieke behoeften en mogelijkheden van deze inwoners.

Tijdens het brainstormen met het professionele personeel van ALEH werd het programma voor de beroepsopleiding bedacht. De volwassen bewoners werden verdeeld in twee groepen. Twee van hun vorige leraren, die de bewoners goed kennen, namen elk de rol van huiskamerleraar op zich in één van de groepen, samen met een speciaal toegewezen therapeut. Een derde leraar, die verantwoordelijk is voor activiteiten binnen ALEH Bnei Brak, komt elke dag een aantal uren met de twee groepen samen om ‘actieve workshops’ over verschillende onderwerpen mogelijk te maken, met een focus op beroepsopleiding. Dit stelt de bewoners in staat om ondanks hun beperkingen een zinvolle dagbesteding te ervaren en het respect te krijgen dat ze verdienen als volwassenen met vaardigheden.

Tijdens hun werkdag maken en verpakken de deelnemers zeep, kaarsen en papieren producten. Elke bewoner heeft zijn of haar persoonlijke voortgangsprogramma en elk is geïntegreerd in de productie op basis van zijn of haar mogelijkheden: sommigen nemen deel aan deze activiteiten met hun handen, anderen gebruiken een schakelaar om een machine te activeren. De producten worden verkocht op beurzen en marktjes en het verdiende geld wordt door de bewoners gebruikt om dingen te kopen die zij zelf kiezen.